Vi bedriver småskalig biodling med två till fyra samhällen under året. Under säsongen 2024-25 har två av bisamhällena haft gula Ligustica-drottningar parallellt med två samhällen bruna Buckfast. Honungsdraget går mestadels på lind samt vit- och rödklöver under högsommar med större inslag av fruktträd, lönn och maskros under försommar. Sensommar mot höst har vi honungsfacelia, ringblomma och lavendel som lockar.
Invinting av våra bin sker på egen försommarhonung som vi ställer åt sidan innan midsommar. Det ger omkring 30% mindre honungsskörd än vi annars skulle kunna hämta hem, men i gengäld får bina äta den mat de själva producerat istället för att vi ger dem raffinerat socker i utbyte. Vi tycker att det känns som det mest rimliga upplägget; bina behåller den bästa honungen själva och vi tar överflödet. På samma gång minskar vi på transporterna och blir mer självförsörjande.
Vi skördar honung flera gånger varje sommar och eftersom blomningen ser olika ut vid olika delar på året så skiftar även honungen färg, struktur och smak mellan olika tillfällen. Påverkar gör också silning, rörning och ympning som avgör hur mycket pollen, luftbubblor, hårdhet och korn/kristaller som till slut kommer att finnas i honungen. Vi strävar efter att ympa fram en slät och krämig konsistens av lagringsbar honung som inte får grövre kristaller över tid, men egentligen finns det ingen honungsburk som är den andra helt lik.
2024 blev märkligt nog inget rekordår för oss trots en nästintill perfekt vårblomning. Behagliga temperaturer, ingen torrperiod och många dagar med uppehåll höjde förväntningarna på en stor honungsskörd men vi får nöja oss med en halvdan sådan. Glädjande istället att två starka fjolårssamhällen såldes till Skebokvarn. Grattis till er och oss säger vi!
Bin och biodling är fascinerande! I synnerhet när man inser att varje bi föds vuxet och fullt duglig att arbeta från första dagen. I utbyte offrar de sin egen förmåga att läka, så de slits fort och ett brutet ben eller förlorad vingspets är för alltid borta och kommer aldrig att bli helt igen. Beroende på väder och vind så lever ett arbetsbi ca två veckor under sommaren där de hunnit flyga några mil. Efter det är det oftast vingarna som ger upp först och de trasas sönder under flygturen. Det märks tydligt när man står och tittar utanför kupans fluster. Letar man i gräset så hittar man ofta ett tilltufsat äldre bi som kraschlandat med bara ett par meter kvar till målet.
Exakt hur mycket honung ett bi skapar genom sin nektarinsamlig verkar vara lite oklart; allt ifrån 1/12-dels tesked till en hel tesked eller sin egen kroppsvikt. Det motsvarar miljontals med flygningar till en sträcka av ett varv runt jorden för en en enda burk honung!
Vi använder inga gifter och inget konstgödsel i våra odlingar och det omfattar självklart arbetet med våra bin. Vi vill kunna njuta av honungen med gott samvete där vi tar fram en ren naturprodukt med så liten påverkan på vår omgivning som möjligt, inklusive bina själva. För oss är det självklart att välja hållbara material (d.v.s. trä och stål) i ramverk och kupor, måla med giftfria linoljefärger, skrapa och flamma rent istället för att tvätta med kemiska lösningar samt minska mängden odlat socker som köps till utfodring.
Vi hoppas att ni som har en burk honung från oss låter er väl smaka och passar på att njuta av det överflöd som bina producerat.
Vi är nyfikna på all återkoppling vi kan få om våra produkter så hör gärna av er! Bäst funkar email eller SMS.
Vi finns i Sköldinge, mellan Katrineholm och Flen. Cirka 1h och 20 minuter från Stockholm med bil.